Titta noga, snart kan de vara borta. Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio.
Blekinge

Tjuvarna stjäl luften

1:19 min

Däckpumpar, eller så kallade luftklockor har genom åren blivit ett populärt byte för tjuvar. På många mackar i Blekinge har det gått så långt att man slutat köpa in nya luftklockor och istället hittat andra lösningar.

Synen av en luftklocka som hänger för påfyllning i sitt skåp börjar så sakta bli utrotningshotat i Blekinge.

Flera bensinmackar berättar att de haft återkommande stölder och vissa har låst in pumpen eller helt enkelt ersatt den med en slang.

Den stora frågan är vad tjuvarna gör med luftklockorna? Tömd är den inte längre särskilt användbar. Åke Estgren från Karlskrona har svårt att förstå varför någon behöver en luftklocka.

– Nej jag förstår inte, de går ju inte att fylla på hemma vad jag vet?

Rondellhund
Patrik Karlsson distriktschef på Shellmackarna i sydöstra Sverige kom först i kontakt med fenomenet när han började jobba på en bensinmack för tio år sedan.

– Jag vet inte vart de tar vägen, en del kanske fungerar som rondellhundar någonstans?

Klockans tid inte över
En luftklocka kostar runt 4 000 kronor och att det stjäls runt en tio stycken varje år i länet verkar inte vara någon överdrift. Men trots att fler och fler mackar väljer andra alternativ, tror Patrik Karlsson inte att luftklockans tid helt är över.

– Nej de ska nog gå att hitta i något dike ett tag till, så länge mackarna köper hem nya.

Mikael Eriksson
mikael.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista