1 av 2
Fler barn hotas av vräkning. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix.
2 av 2
Göran Fridh är verksamhetschef på socialförvaltningen i Ronneby. Foto: Jerker Hagman/Sveriges Radio.
Ronneby

Vräkning hotar fler barn

1:27 min

Vräkningar hotar fler barnfamiljer i Blekinge. Detta samtidigt som kommunerna i länet svarar Socialstyrelsen att de motverkar att barn ska tvingas lämna sina hem.

– Att människor blir vräkta är ett misslyckande för alla. Det är någonting som är vårt uppdrag att förhindra så långt det är möjligt. Sen tror jag att inga sådana här system är hundraprocentiga, säger Göran Fridh, som är verksamhetschef på socialförvaltningen i Ronneby.

Vräkning hotar
28 barn hotades av vräkning i Ronneby förra året enligt Kronofogden. Fyra barn tvingades bort från sina hem och det är den högsta siffran bland Blekinges kommuner. Göran Fridh betonar att situationen löste sig för barnen.

– Vi har konstaterat att det är familjer som redan innan vräkningen själva hittat en annan bostad och flyttat. I ett annat fall är det en bostad där en vårdnadshavare till ett barn bor men barnet bor där inte alls och har inte gjort på länge. Det är den typen av situationer som kommer med i statistiken.

Oklar orsak
Göran Fridh har svårt att förklara att så många barnfamiljer hotas av vräkning och tvingas lämna sina hem just i Ronneby.

– Det har jag ingen riktig förklaring till. En allmän förklaring är att Ronneby är en fattig kommun med många människor med dålig ekonomi. Vilket kan leda till att vi generellt sett har fler personer som har svårigheter att betala hyra, säger Göran Fridh.

Jerker Hagman
jerker.hagman@sr.se

Vräkta barn

Barn som hotades av vräkning 2011;

Ronneby: 28 (18), faktiskt vräkta: 4 (5).

Karlskrona: 12 (11), faktiskt vräkta: 1 (6).

Olofström: 5 (2), faktiskt vräkta: 0 (1).

Karlshamn: 2 (4), faktiskt vräkta: 2 (2).

Sölvesborg: 0 (9), faktiskt vräkta: 0 (0).

Blekinge: 47 (44), faktiskt vräkta: 7 (14).

(Inom parentes är siffran för 2010.)

Källa: Kronofogden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista