På Haldaområdet i Svängsta finns det lediga företagslokaler, men det ser värre ut i Karlshamn. Foto: Henrik Olsson, P4 Blekinge
Karlshamn

Få tomter för företag

Företagare: ”Kommunen måste vara vakna på detta”
1:39 min

I Karlshamn är det om lediga företagstomter. Det kommer att dröja flera år innan kommunen kommer att kunna erbjuda det breda utbud av tomter som man siktar på.

Glenn Brobergs nyligen öppnade företagshotell på Gröna vägen i närheten av Bilprovningen i Karlshamn inrymmer bland annat en biltvätt och ett byggföretag. Det har varit ett stort intresse att hyra in sig. Och Glenn tycker att han har haft tur. Det är nämligen ont om lediga företagstomter.

– Det betyder mycket för att vi skulle kunna expandera och gå vidare, säger Glenn Broberg.

Stor efterfrågan
– Vi får förfrågningar med jämna mellanrum. För närvarande jobbar vi med en sex, sju stycken, säger Magnus Runesson som är mark- och exploateringsingenjör på Karlshamns kommun.  

Det är allt ifrån logistikföretag till verkstadsföretag som vill köpa mark. Och för vissa typer av företag kan kommunen i nuläget helt enkelt inte få fram tomter.

– Ibland kan det vara speciella omständigheter. Det är inte alltid man kan tillgodogöra företagens krav, säger Magnus Runesson.

Ljusning finns
På några års sikt ser det bättre ut. Karlshamns kommun håller på att ta fram fyra nya områden med tomter. Närmast i tid ligger stort industriområdet där bland annat Etanolfabriken ska byggas i Stilleryd. 2014 planeras ytterligare ett område för ett tiotal mindre industrier i Stilleryd. Och blickar vi fem, sex år fram i tiden ska handelsområdet Västerport och en marina på Sternö vara byggda.

Företagaren Glenn Broberg tycker att de här satsningarna är bra.

– Det måste ju till lite för att det ska hända något i Karlshamn. Jag tror de är rätt vakna på den biten på kommunen.

Henrik Olsson
henrik.olsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".