Karlshamns styrande koalition vid dagens budgetpresentation. Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio.
Karlshamn

Inga extrapengar till skolan

1:37 min

Karlshamns politiker helgarderar när det gäller pengar till skolan. I budgetförslaget som presenterades på förmiddagen utlovades inga nya satsningar på kommunens skolor, men samtidigt hålls dörren öppen för extra miljoner till skolan.

När den styrande koalitionen med Socialdemokraterna, Kristdemokraterna, Centern och Folkpartiet idag presenterade sitt budgetförslag syntes en rad satsningar på bland annat fjärrvärme, hockeyrinkar och skollokaler.

Men några satsningar till det som händer innanför skolans väggar syntes inte, trots omfattande protester från kommunens lärare.

Ingen nedskärning
Men Paul Hedlund (FP) som är samordnare av skolfrågor i den styrande koalitionen försvarar sig mot anklagelser om nedskärningar.

– Vi ser att elevantalet minskar i grundskolan och vi kommer eventuellt få en ny friskola till kommunen. Men de får samma satsning som tidigare så några nedskärningar är det inte fråga om.

Dörren öppen
Men samtidigt som det inte presenterades några satsningar på skolan i budgetförslaget, håller kommunalrådet Sven-Åke Svensson (S) dörren öppen för extra miljoner.

– Vi får ta en diskussion med skolan och finns behoven så får vi se vad som händer.

Från fackligt håll vill man vänta med att kommentera budgetförslaget tills det att man fått mera information. Men Conny Söderström, kontaktombud lärarnas riksförbund i Karlshamn, säger att om man inte får några extra pengar kommer det bli ett mycket tufft år för skolan.

Funkar inte med överskott
Karlshamns kommun har gått med plusresultat ända sedan 2003 och hos många väcks frågan varför inte överskottet kan gå in i skolan. Men enligt Sven-Åke Svensson skulle det vara ohållbart.

– Då skulle vi troligen behöva säga upp lärare redan året efter om överskottet inte blev lika stort som året innan.

Mikael Eriksson
mikael.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista