Ulla Ignell är ordförande för Rädda Barnen i Ronneby. Foto: Jerker Hagman/Sveriges Radio.
Ronneby

"Ofattbart att vräka en familj med barn"

"Det skulle finnas en lag mot att vräka barnfamiljer"
1:29 min

Rädda Barnen i Ronneby reagerar på barnvräkningarna. Föreningen kräver en lagskärpning och ett förbud mot att slänga ut familjer på gatan.

– Man blir ju väldigt berörd. Det är ofattbart att man kan vräka en familj med barn, säger Ulla Ignell, som är Rädda Barnens ordförande i Ronneby.

Hotet ökar
Som P4 Blekinge rapporterade igår är det flest familjer i länet som drabbas av vräkning i Ronneby och hotet ökar. Det oroar Rädda Barnen.

– Jag är förvånad att se de här siffrorna att Ronneby sticker ut så mycket. Det hade jag inte väntat mig. Men det är klart att vi har stor arbetslöshet i Ronneby och det slår igenom på såna här saker.

Möter drabbade
Ulla Ignell har i läraryrket och sitt engagemang i Rädda Barnen genom åren träffat många fattiga familjer.

– Jag har mött många barn som varit i ekonomisk utsatthet och det är ingenting som barn visar utan det döljs väldigt noggrannt. De har svårt att till exempel samla ihop pengar till olika saker. I varje klass finns det de som har svårt att klara av det, säger Ulla Ignell.

Kräver lagskärpning
Hon kräver nu krafttag från samhället.

– Jag tycker att det skulle finnas en lag om att man inte kan vräka en barnfamilj. Utan man måste göra några andra sociala förändringar så att en barnfamilj alltid kan ha tak över huvudet, säger Ulla Ignell.

Jerker Hagman
jerker.hagman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".