Jesper Björnsson är chef på socialförvaltningens fältgrupp. Foto: Henrik Olsson, Sveriges Radio
Karlskrona

Knark ska in i alla ämnen

1:22 min

Langningen på skolor blev en larmsignal och nu tar Karlskrona nya tag för att stoppa knarket. I går kväll fick föräldrar information om kommunens initiativ för att hindra ungas missbruk.

– Alla som har egna barn känner ett obehag inför detta. Man vet ju, och speciellt jag som har jobbat med detta i ganska många år, vet vilka tråkiga konsekvenser det blir, säger Jesper Björnsson, som är chef på socialförvaltningens fältgrupp.

Langade på skolor
Under flera månader langade en liga amfetamin och hasch till elever på skolor i Karlskrona. I dagsläget är 40 personer misstänkta för inblandning.

Hindra missbruk
l Sparresalen igår fick föräldrar information om hur knarket ska stoppas med hjälp av ett samarbete mellan kommunen och polisen. Kunskap om droger får mer plats i skolan och Jesper Björnsson kallar arbetssättet för Karlskronamodellen.

– I varenda ämne i princip om det går ska vi bygga in kunskap om narkotika och effekterna av narkotika. Man kan till exempel diskutera de starka kemikalier som används när man förfinar preparaten och som drabbar de människor som ska skörda och ta hand om detta. Det är inte samma personer som sedan tjänar pengar på narkotikahandeln. Det ska man ha klart för sig, säger Jesper Björnsson.

Jerker Hagman
jerker.hagman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista