1 av 6
Bristen på respekt för länets djur- och fågelskyddsområden är något som oroar Tommy Nilsson. Foto: Jerker Hagman/Sveriges Radio.
2 av 6
Tommy Nilsson har sin båt på Dragsö i Karlskrona. Foto: Jerker Hagman/Sveriges Radio.
3 av 6
Segling började Tommy Nilsson med som barn. Foto: Jerker Hagman/Sveriges Radio.
4 av 6
När båtsäsongen börjar störs naturlivet i skärgården. Foto: Jerker Hagman/Sveriges Radio.
5 av 6
Havsörnen är en fågel som är känslig för störningar. Foto: Lars Pehrson/Scanpix.
6 av 6
Lotta Bergström arbetar med övergripande naturvårdsfrågor på Länsstyrelsen i Blekinge. Foto: Jerker Hagman/Sveriges Radio.
Blekinge

"Jag tycker det är ett brott mot fågelskyddstanken"

1:19 min

Hotade arter är extra utsatta på sommaren. När båtsäsongen börjar struntar många i djur- och fågelskyddet och stör naturlivet trots att det är ett miljöbrott.

På försommaren lever de nyckläckta sjöfågelungarna farligt. Då får de konkurrens om utrymmet i Blekinge skärgård av båtägare och badgäster som struntar i fågelskyddsområden.

Det oroar Tommy Nilsson, som har sin båt på Dragsö i Karlskrona och brukar segla i skärgården för naturupplevelsens skull.

"Viktigt med respekt"
– Jag reagerar på det. Där någon gått i land och man seglar förbi så möter man sjöfåglar ute i sjön som skrämts iväg och lämnat ägg och ungar. Jag tycker att det är ett ganska grovt brott mot fågelskyddstanken. Man ska hålla undan för de öarna. Kommer man med en kraftig motorbåt och går väldigt nära land så stör ju det också. Jag tycker det är viktigt att respektera de områdena, säger Tommy Nilsson, som har sin segelbåt på Dragsö i Karlskrona.

Är ett miljöbrott
Att strunta i förbudet mot att gå i land på djur- och fågelskyddsområden är ett miljöbrott. Det är Kustbevakningen som jagar syndarna. 

Bristen på respekt för djur- och fågelskyddet stör skärgårdens känsliga naturliv. Det är något som länsstyrelsen ser allvarligt på.

Efterfrågar hänsyn
– Det är tragiskt och tråkigt. Vi har en fantastisk natur i Blekinge och en jättefin skärgård.  Vi uppmanar folk att respektera våra fågelskydd. När det gäller båtliv till sjöss över huvud taget är det viktigt att ta hänsyn till naturen, säger Lotta Bergström, som arbetar med övergripande naturvårdsfrågor på Länsstyrelsen i Blekinge.

Jerker Hagman
jerker.hagman@sr.se

Fredade områden

Det finns 58 fågelskyddsområden i länet. De öar och skär som är fredade finns markerade på sjökort och båtsportkort.

Mellan 1 april och 15 juli, i vissa fall mellan 1 februari och 15 augusti, är det otillåtet att

gå i land eller komma närmare än 50 meter från stranden.

På Blekinges östkust finns också ett sälskyddsområde. Där föder knubbsälen upp sina ungar i början av sommaren. Området är fredat mellan 1 april och 30 september.

Källa: Länsstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista