Enligt Jordbruksverket ska nya etageburar var införda om 4,5 år. Foto: Andreas Morén/Sveriges Radio Örebro.
Blekinge

"De nya minkburarna kan ha negativ effekt"

"Det starkare djuret lägger beslag på lyan"
1:29 min

De nya reglerna om minkuppfödning som Jordbruksverket presenterade igår kan göra det sämre för minkarna, tror Johan Dahlèn, på Sveriges Pälsdjursuppfödares riksförbund.

Bland annat föreslås nya etageburar där bara två minkar får bo. Det är ett förslag som Johan Dahlèn inte tycker om, det inte finns tillräckligt med forskningsunderlag eftersom burarna är utformade för tre minkar:

– Det finns inget stöd för att det är bättre med två djur utan istället kan det ha negativ effekt, säger Johan Dahlèn.

Revirtänkande
Han beskriver hur det blir ett revirtänkande mellan de två minkarna och hänvisar till en dansk forskningsrapport.

– Det starkare djuret tränger upp det svagare djuret i överburen och vaktar passagen. Och på så sätt lägger den starkare beslag på lyan och maten och den svagare får ingenting, säger han.

Minkfarmare har nu 4,5 år på sig att börja följa de nya reglerna. Förutom att burarna ska bli större genom att det byggs på ytterligare en andra våning, ska det i dessa etageburar också finnas en hylla på varje våning. Detta för att minkarna ska ha möjlighet att röra sig på flera plan och kunna klättra.

Begränsad forskning
Helena Kättström, enhetschef på avdelningen för djurskydd och hälsa på Jordbruksverket, håller med om att det inte finns så mycket forskning om detta. Men hon tror ändå på förslaget:

– Forskningen är väldigt begränsad, säger hon.

– Men enligt den forskning vi tagit del av så bedömer vi att det här är en bra lösning och att vi tror på den.

Helena Kättström påpekar att det ska studeras ytterligare hur minkarna fungerar i etageburarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".