Många nior i Blekinge har för dåliga betyg för att få börja gymnasiet. Foto: Susanne Lindholm/Scanpix.
Blekinge

För få elever behöriga till gymnasiet

1:27 min

I Sölvesborg klarar sig eleverna sämst i Blekinge och 16 procent kommer inte in på gymnasiet. Bäst i länet klarar sig Olofström där nio procent av grundskolans elever har för låga betyg. Kommunerna gör för lite åt problemet, konstaterar Skolinspektionen.

Problemet med att många saknar gymnasiebehörighet oroar Emanuel Ravemyr i eleverådet på Högavångskolan i Olofström.

"Självklart inte bra"
– Det är självklart inte bra. Man vill ju att alla ska kunna gå på gymnasiet. Jag tycker att det låter väldigt konstigt att det ändå är nio procent som inte är behöriga. Jag upplever det som att skolan verkligen ger allt stöd man kan till elever som behöver extra hjälp men uppenbarligen är det inte tillräckligt. Man måste nog lyckas engagera elever och föräldrar i det här så att de verkligen anstränger sig, säger Emanuel Ravemyr.

Gör för lite
För många elever har för dåliga betyg, enligt Skolinspektionen som konstaterar att kommunerna gör för lite åt problemet.

De senaste siffrorna från Skolverket, som gäller 2011, visar att eleverna i årskurs nio i Sölvesborg har sämst betyg av niorna i Blekinge. 16 procent får inte börja gymnasiet.

Klarar sig bättre
Olofström klarar sig bättre. Nio procent av eleverna saknar gymnasiebehörighet. Lars-Olof Ludvigsson är utbildningschef i Olofström.

– Eftersom vi inte har nått 100 procent så är det klart att vi har jobb kvar att göra. Utmaningarna och uppdraget är att försöka göra bättre, göra mer och peka på att det kräver resurser, kompetens och utveckling. Vi ska försöka få de här behoven uppfyllda så att vi kommer längre, säger Lars-Olof Ludvigsson.

Jerker Hagman
jerker.hagman@sr.se

För låga betyg

Andelen elever i årskurs nio som har för låga betyg och inte får börja gymnasiet

Sölvesborg: 16,3 procent.

Karlshamn: 15,6.

Karlskrona: 14,8.

Ronneby: 11,8.

Olofström: 9,0.

Riket: 13,0.

Källa: Skolverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista