1 av 2
Anders Söderlund på Anticimex menar att det kan bli dyrt att renovera efter hungriga råttor. Foto: Henrik Olsson/Sveriges Radio.
2 av 2
Nya mekaniska råttfällor har gjort att nära 3 000 råttor dött det senaste året. Foto: SVT Bild
Blekinge

Mekaniska fällor effektiva mot råttor

1:35 min

Blekinge är en miljon råttor fattigare - i alla fall i teorin. Mekaniska råttfällor finns nu i avloppssystem i hela länet - och giljotinerna har fallit nära 3 000 gånger i underjorden.

Anders Söderlund på Anticimex i Blekinge menar att råttfällorna är effektiva:

– Vi har enstaka fällor som slagit både hundra och flera hundra råttor bara på en veckas tid. Man får en helt annan förståelse för vilka problem som finns nere i ledningsnätet, säger han.

Dyrt att renovera efter gnag
Och råttor innebär problem. Deras tänder växer 13-14 centimeter per år - därför slipar dem ner sina tänder genom att gnaga på bland annat ledningar och rör. En bostadsrättsförening i Karlshamn upptäckte till exempel att råttor gnagt sönder golvbrunnen i en lägenhet. Där fick man bila upp betonggolvet och lägga nytt kakel i badrummet.

– Det är rätt kostsamma renoveringar. I det området satte vi ut tio fällor till att börja med. Ganska omgående, bara på någon månad, tror jag att vi hade tagit två hundra råttor i det området. Nu är vi uppe nånstans mellan åtta och nio hundra där.

Evighetsråttor
Råttfällorna är en slags giljotin med en rörelsedetektor. När råttan kilar förbi - ja, då får den kila vidare också.

För ett år sedan fanns fällan bara i Karlskrona. Sedan ett par månader tillbaka finns de i hela länet. Nära 3 000 råttor har dött i fällorna på ett år. Och i den takt de förökar sig så har fällorna förhindrat att runt en miljon nya råttor föds. Men ett Blekinge utan råttor är en utopi:

– Råttor är allkonstnärer och överlevare. När isarna smälter är det nog råttorna som kommer klara sig längst, säger Anders Söderlund.

Andrea Jilder
andrea.jilder@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista