1 av 5
Tilda Svensson har fångat en råtta i Trefaldighetskyrkan. Foto:Maria Flemström/Sveriges Radio.
2 av 5
Barnen är på råttjakt. Foto:Maria Flemström/Sveriges Radio.
3 av 5
Barnen trängs i kyrkbänken för att se de små människorna. Foto:Maria Flemström/Sveriges Radio.
4 av 5
Elsa Nilsson hjälper en minimänniska som har ramlat. Foto:Maria Flemström/Sveriges Radio.
5 av 5
Minimänniskorna är bara ett par centimeter höga. Foto:Maria Flemström/Sveriges Radio.
Karlskrona

Kyrkråttorna ska berätta om Karlskrona

På onsdag öppnar Besökscentrum för världsarvet för säsongen. Ett par nya installationer finns uppsatta. Redan på tisdagen fick några 7-åringar från Rosenfeldtskolan chansen gå på råttjakt i Trefaldighetskyrkan.

Utifrån kyrkråttornas och kungens perspektiv berättas sedan historier om staden Karlskrona och om invånarna, om rika och fattiga.

– Genom att skapa karaktärer som kan föra fram historien kan vi göra det begripligt för barnen, förklarar Ann Hingström som är konstnären bakom råttorna som gömmer sig i kyrkan.

Förutom kyrkråttorna har hon också gjort installationer med pyttesmå människor som är gömda i kyrkbänkarna. Minimänniskorna är fångade olika vardagssituationer, från förr och nu. Tanken är att locka till diskussioner kring nutid och dåtid och hur det är att vara människa.

-- Beroende på ens egen utgångspunkt kommer man ju att lägga in olika saker i situationerna som visas. Det är tanken, att man ska kunna utgå från sig själv, säger kyrkoherde Pamela Garpefors.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista