Rebecca Ågren, UNF, Ungdomens Nykterhetsförbund i Blekinge. Foto: Jenny Lindeborg/Sveriges Radio.
Blekinge

"Loreen är Europas mest kända nykterist"

Drickandet bland unga i Sverige minskar. Det visar en europeisk undersökning.

– Det pratas mycket om en hälsotrend och det finns fler förebilder. Som Loreen som är Europas mest kända nykterist just nu, säger Rebecca Ågren, distriktssekreterare på UNF.

Trenden att svenska ungdomar dricker mindre alkohol fortsätter. Det visar undersökningen Espad som gjorts i 36 europeiska länder.

En hälsotrend
2007 hade 44 procent av de svenska 16-åringarna druckit den senaste månaden, förra året var den siffran nere på 38 procent.

– Det är en allmän uppfattning att det är en hälsotrend. Alkohol passar inte ihop med en aktiv livsstil. Samtidigt har vi Loreen som just nu är Europas mest kända nykterist. Fler vågar gå ut och visa sitt ställningstagande, säger Rebecca Ågren, distriktssekreterare i Ungdomens Nykterhetsförbund i Blekinge.

Alkoholfria alternativ
Rebecca Ågren som går andra året i gymnasiet pekar också på att de alkolholfria alternativen har exploderat och blivit mycket bättre och fler. Det finns helt enkelt fler alternativ nu.

Tufft för barn
För egen del finns det flera anledningar till att hon valt bort alkoholen i sitt liv. Hon såg ingen mening med den när alla andra började dricka och tyckte hon hade roligt ändå.

– Dessutom var jag lägerledare och märkte att barn till missbrukare inte hade det så roligt hemma. De hade inte med sig tillräckligt med kläder och föräldrarna dök inte upp på föräldrakvällen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista