Världens äldsta kända fiskeredskap av trä har upptäckts på Östersjöns botten utanför Skåne. Foto: Arne Sjöström /Misa/Södertrörns högskola
Blekinge

Fiskeredskap funna - 9 000 år gamla

Världens äldsta kända fiskeredskap av trä har upptäckts på Östersjöns botten utanför Skåne. De 9 000 år gamla redskapen består av träkäppar som troligen flätades samman för att fånga fisken.

– Vår tolkning är att käpparna fungerade som en sorts staket som ledde fram fisken till en mjärde. Eller också var de en del av själva mjärden, säger Arne Sjöström, arkeolog vid projektet som drivs av Södertörns högskola.

Fiskfällan hade placerats ut i en del av Verkeån på en plats som då låg en bit inåt land men som i dag ligger på havsbottnen. För 9 000 år sedan var havsytan mycket lägre än nu, eftersom inlandsisarna på norra halvklotet fortfarande band stora mängder vatten.

– Det finns många exempel på liknande fällor från andra delar av världen, säger Arne Sjöström.

Bredvid käpparna, som gjordes av hassel, har forskarna också hittat organiskt material som sannolikt utgör rester efter matavfall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista