Foto:Carina Melin/Sveriges Radio
Bräkne-Hoby

Jörgen är Blekinges ende gäddfabrikant

1:26 min

I Garnanäs söder om Bräkne-Hoby ligger Blekinges enda gäddfabrik. För ett år sedan började företagaren Jörgen Garnegård föda upp yngel mitt ute i naturen.

– Det är många som tror att en gäddfabrik är en byggnad, men det är en våtmark där man dämmer upp en vattenspegel, säger Jörgen Garnegård.

Djupet under denna vattenspegel ska inte vara mer än två decimeter, för då blir vattnet fort varmt på våren, och gäddorna lockas in för att leka.

Gäddfabrik
Jörgen har förberett gäddfabriken i flera år genom att gallra och gräva ut en igenvuxen vik som nu fylls på av en bäck under våren när dämmet spärrar vägen mot havet. Nivåskillnaden är en meter, men gäddan gör som laxen och hoppar helt enkelt över. Jörgen driver ett turism- och fiskeföretag, och vill gynna gäddans långsiktiga överlevnad.
– Det här är ett sätt för mig att betala tillbaka till naturen, det går inte att bara ta och ta, säger han.

Tusentals gäddyngel
Förra våren pemiärrutschade tusentals gäddyngel ut ur fabriken. Det ska också göras en mätning av överlevnaden, eftersom Jörgen Garnegård har fått 65 000 kronor i bidrag från länsstyrelsen. Dessutom har han lagt lika mycket i eget arbete och fått hjälp av den ideella föreningen Bygd i samverkan.

Carina Melin
carina.melin@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista