Om kyrkoherden Ann-Louise Trulsson inte ändrar sin uppfattning så blir det ingen avslutning i kyrkan. Foto: Mons Brunius/Scanpix.
Karlskrona

Skolavslutning flyttas från kyrkan på grund av välsignelsen

Enligt skollagen får det inte förekomma välsignelse vid kommunala skolavslutningar. Det trotsar kyrkoherden i Fridlevstad församling och nu ser det ut som att avslutningen måste flyttas från kyrkan.

– Det är oerhört tråkigt men vi måste följa skollagen, säger Maria Persson, chef för barn och ungdomsförvaltningen i Karlskrona kommun.

Orsaken till att skolavslutningen i bland annat Holmsjö ser ut att få flytta ut från kyrkan är för att prästen vill göra som hon alltid gjort.

– Jag håller en nedkortad välsignelse och säger "Gud välsigne er alla och ha en härlig sommar". Jag bryter inte mot skollagen eftersom jag inte ger välsignelsen i sin helhet, säger kyrkoherden Ann-Louise Trulsson.

Detta håller dock inte Skolverket med om utan menar att en sådan välsignelse inte är tillåten enligt nya skollagen. Om kommunen väljer att genomföra avslutningen i kyrkan så riskerar de att få Skolinspektionen på sig och eventuellt vite.

Något som Maria Persson, chef för barn och ungdomsförvaltningen, inte vill riskera.

– Vi får försöka tänka över en lösning på hur vi kan genomföra en bra och trevlig skolavslutning utanför kyrkrummet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista