1 av 2
Katarin Norling och Bo Petersson i Ronneby är föräldrar till Noah, som snart är tre månader. Foto: Jerker Hagman/Sveriges Radio.
2 av 2
Roger Fredriksson (M) är kommunstyrelsens ordförande i Ronneby. Foto: Jerker Hagman/Sveriges Radio.
Ronneby

"Många väntar med att skaffa barn idag"

1:30 min

I den ekonomiska krisens skugga föder oroliga föräldrar i Blekinge färre barn och tappet är störst i Ronneby. Forskare på Stockholms universitet har bevisat att födslarna minskar när det är dåliga tider.

– Jag tror det beror på att det försvinner mycket folk från Ronneby. Ekonomin tror jag också påverkar. Folk är arbetslösa och har inte råd att skaffa barn. Sedan tror jag att många väntar med att skaffa barn idag tills de är färdigutbildade, säger Bo Petersson, pappa till snart tre månader gamla Noah.

Bo Petersson blev förälder i en tid när födslarna minskar i länet. Sedan 2009 föds färre barn i Blekinge. Ronneby har största tappet i år av gravida som skriver in sig hos mödrahälsovården.

Sämre tider
Gunnar Andersson, som är professor i sociologi vid Stockholms universitet, konstaterar att det föds färre barn i dåliga tider när många oroar sig för framtiden. Han framhåller att den nuvarande ekonomiska krisen i världen inte förklarar nedgången i just Blekinge eftersom han i sin forskning inte uttalar sig om enskilda län.

Mörk framtidstro
Men Ronnebys kommunalråd, Roger Fredriksson (M), tror att finans- och eurokrisens skugga förmörkar blekingarnas framtidstro och minskar lusten att skaffa barn. Han hoppas på en vändning med hjälp av åtgärder för att skapa framtidstro.

– Osäkerhet i världen ser vi påverkar barnafödandet och det kan man se historiskt också när det har varit oroliga tider.

Vad säger du om situationen i Ronneby?
– Det är inte bra inför framtiden. Det är viktigt att vi har ett balanserat barnafödande som väger upp dem som avlider eller flyttar. Jag tror att vi måste satsa mycket på utbildning, barnomsorg och på att det finns arbetstillfällen i vår kommun, säger Roger Fredrisson.

Jerker Hagman
jerker.hagman@sr.se

Färre barn i länet

1 612 barn föddes i Blekinge 2009.

1 586 under 2010.

1 567 under 2011.

Hittills i år är antalet ungefär samma som 2011. De fem första månaderna föddes 635 barn och samma period förra året var det 632.

Antalet gravida som skrev in sig hos mödrahälsovården i länet de fem första månaderna förra året och i år var också ungefär lika många, 2011 var det 687 och i år 689. Olofström, Sölvesborg och Ronneby har tappat. Ronneby har minskat mest med 21 färre gravida inskrivna hittills i år i jämförelse med 2011.

Källa: Statistiska centralbyrån och Landstinget i Blekinge.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista