1 av 2
Kommunalråd Camilla Brunsberg (M). Foto: Carina Melin/Sveriges Radio.
2 av 2
Närpolischef Mats Hadartz Ronneby. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio.
Blekinge

Hon försvarar uddlösa regler

1:35 min

Trots att det går att ostraffat bryta mot den lokala ordningsstadgan, genom att till exempel lämna hundbajspåsen hemma, försvarar poliser och blekingepolitiker systemet.

Även om det kan bli väl mycket byråkrati, tycker det moderata kommunalrådet Camilla Brunsberg i Karlskrona att det är bättre med lokala regler än inga alls.

Systemet borde ändras
Men Joakim Nergelius, professor i juridik vid Örebro Universitet, tycker att hela systemet med lokala föreskrifter borde bytas ut, eftersom politikerna lägger tid i onödan på något som det går att ostraffat bryta mot.

I Blekinge har till exempel ingen fällts på sex år för att inte ha plockat upp efter sin hund eller för att ha affischerat på fel ställe.

Men andra delar av ordningsstadgan används desto mer, till exempel har blekingepolisen sedan 2006 bötfällt fler än 300 för att ha druckit alkohol där de inte får göra det.

Men Camilla Brunsberg försvarar systemet.

Kollegan håller med 
Och hon får medhåll av sin kollega i Karlshamn, det socialdemokratiska kommunalrådet Sven-Åke Svensson, som inte tycker att politikerna lägger onödigt mycket tid på de lokala föreskrifterna. 
– Vi ser över dem ungefär vartannat år, säger han.

Och även om polisen inte har resurser att kontrollera alla lokala föreskrifter, så tycker närpolischef Mats Hardatz att de är bra.
– Det anger ramarna för vad kommunen anser är viktigt att tänka på för hur vi ska ha det tillsammans, säger Mats Hadartz.

Carina Melin  
carina.melin@sverigesradio.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista