Vattenskoterförordningen strider mot EU-rätt och därför kan ingen anmälas för brott mot förordningen. Foto: Britta Pedersen/Scanpix.
Blekinge

Inga brott mot vattenskoterlag anmäls

Kustbevakningen och sjöpolisen gör inga anmälningar om brott mot vattenskoterförordningen. Enligt förordningen är det förbjudet att köra vattenskoter utanför allmän farled, men lagen används helt enkelt inte eftersom den strider mot gällande EU-rätt.

Högljudda, vrålande vattenskotrar som kör farligt nära lekande barn är både ett störningsmoment och en säkerhetsfara vid svenska badplatser.

Trots att det finns en lag som förbjuder vattenskotrar utanför allmän farled tillämpas den inte.

– Förr kunde vi vara mycket hårdare. De hade vissa leder att hålla sig och fick inte snurra hur som helst vid badplatser, säger Ragnhild Bussqvist, vakthavande befäl vid Kustbevakningen.

Vattenskoterförordningen från 1993 innebär i dag att det av miljöskäl finns särskilda regler för vattenskotrar. De får enbart köras i allmän farled och på platser som länsstyrelsen har anvisat.

Men förordningen går inte ihop med EU-rätten. Därför har förare frikänts av domstolar när de anmälts för brott. Förra året konstaterade överåklagare Jörgen Lindberg att det inte går att döma någon för brott mot vattenskoterförordningen.

Ett av kraven är att man måste kunna visa att skotrarna är mer farliga för miljön än vanliga båtar, enligt Fredrik Josefsson, förundersökningsledare vid Sjöpolisen i Stockholm.

– Men i dag går det inte att påstå det. Vattenskotrarna har förändrats sedan 90-talet. De låter mindre och drar upp mindre svall än tidigare.

Miljödepartementet arbetar med att se över förordningen och medan arbetet pågår struntar både polis och kustbevakning i att anmäla brott mot just den lagen.

– Det är problematiskt att det finns en lagstiftning som vi ska använda oss av men som inte fungerar i praktiken, säger Josefsson.

Däremot gäller fortfarande sjölagen. Även vattenskoterförare kan åka fast för vårdslös körning, vilket händer då och då.

– Vi har många påringningar om vattenskotrar under somrarna. Många gånger är det unga grabbar som tycker om att köra fort, säger Bussqvist.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista