Karlskrona

Nyhetens behag när krogar lockar gäster

1:44 min

Fler nya krogar gör Karlskronaborna både nyfikna och till riktiga krogråttor. 2010 blev det tydligt med flera nyetableringar och krögarnas intäkter som blev de högsta på flera år. Men nyfikenheten håller inte i sig hur länge som helst.

Det menar i alla fall krögaren Mikael Lagman.

– Nyhetens behag brukar sträcka sig över tre till sex månader i alla fall innan den större skaran har testat av stället. Alla har ju någon form av stamställe, säger han.

Försäljningen backade
Krögarnas intäkter hamnade på drömnivå 2010 med över 50 miljoner kronor mer än året innan. Dels för att den nya kassalagen infördes och det blev svårare att fuska med intäkterna. Men 2010 var också året då bland annat Scandic, Harrys och Sliver, Antons och Stars and Stripes öppnade. Och flera krögare vi har pratat med säger att ett nytt utbud väcker en nyfikenhet som bara måste stillas. Något som alltså syns i kassorna.

Härom dagen kom försäljningssiffrorna för 2011 och det är en nedgång med 25 miljoner kronor. Och en orsak, enligt krögarna, är att nyhetens behag från 2010 har falnat en smula.

Men även i år finns nyetableringar som kan rida på nyfikenhetens våg. Philip Gamelius är restaurangchef på Sjörök som öppnades i Handelshamnen för bara två månader sen.

– Folk går förbi här hela tiden, det är ett naturligt gångstråk. Då blir de nog nyfikna på att gå in och se vad vi lagar för mat också. Jag tror att nyfikenheten kan hålla i sig ett år, men förhoppningsvis längre, säger han.

Optimism trots tillbakagång
Hur tror då krögarna själva att det ser ut i slutet av året. Blir det år då Karlskronaborna bor på krogen eller stannar hemma? Mikael Lagman är försiktigt optimistisk.

– 2012 har haft en ganska tung start generellt över hela Sverige, så även i Karlskrona. Men jag känner nog ändå att Karlskrona har ökat, säger han.

Andrea Jilder
andrea.jilder@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista