För många studenter väntar Arbetsförmedlingen på måndag. Foto: Bertil Ericson/Scanpix
Blekinge

Mörk framtid för studenterna

"De känner uppgivenhet redan innan de börjat söka jobb"
1:00 min

Den ljusnande framtid är vår, sjunger studenter runt om i länet i veckan. Men är den verkligen det? Förra året skrev omkring 225 studenter in sig på Arbetsförmedlingen i Karlskrona under studentveckan, vilket kan jämföras med omkring 70 personer en vanlig vecka.

Och enligt Mona Svensson, sektionschef på Arbetsförmedlingen i Karlskrona, är studenternas framtid inte särskilt ljus.

Rekommenderar utlandsflytt
– Ja, i Blekinge ser det kanske inte så ljust ut för dem. Vi har ju tyvärr drabbats av en del ganska stora varsel. Men om man är beredd att flytta, till exempel till Norge, finns det goda chanser att få jobb, säger hon.

Men trots att Arbetsförmedlingen rustar för en anstormning av studenter i dagarna, är problemet med ungdomsarbetslösheten ännu större.

– Ja, regelverket kring ersättningsformerna har delvis förändrats över tid. Det gör att ungdomar får vänta med att få ersättning i 90 dagar innan de får ersättning via ungdomsgarantin.

Stor uppgivenhet
För en del ungdomar känns det meningslöst att skriva in sig på Arbetsförmedlingen, tror Mona Svensson.

– Det finns ungdomar som väljer bort att skriva in sig, som kanske känner uppgivenhet redan innan de har börjat att söka, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".