Foto:Maria Flemström/Sveriges Radio
Blekinge

Politiker söker på torget efter bra idéer

Nu ska blekingeborna hjälpa politikerna att förbättra sjukvården. I sommar ger sig moderaterna i landstinget ut på stan och pratar med människor i jakt på tips.

De 23 ledamöterna har fått i uppgift att prata med minst 50 personer var i sommar. Frågan som ska ställas är hur vården kan bli bättre. En enkel men viktig fråga, enligt Alexander Wendt, moderat landstingsråd.

Ska sammanställas
– Alla svar som vi får in kommer vi att sammanställa. Då får vi en bra fingervisning om vad vi behöver ta tag i och vad vi behöver lägga för politiska förslag. Vi vill vara talespersoner för människor som använder vården och besöker våra sjukvårdsinrättningar, säger Alexander Wendt.

Ska beskriva kostnader
Han berättar också att moderaterna från hösten ska börja göra en slags varudeklaration i sina förslag till landstingsfullmäktige. I texten ska det stå om förslaget innebär en kostnad eller besparing för landstinget, vad det innebär för miljön, för patienternas situation och personalens arbetsmiljö.

– Vi får ofta frågor när vi lägger förslag: vet ni vad detta kostar, sparar vi något, vad händer med miljön och sådana saker. Det blir ofta förskjutet för då svarar vi på det i ett landstingsfullmäktige sex månader senare. Nu vill vi ge svaret på de frågorna direkt när vi lämnar förslagen, säger Alexander Wendt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista