Ett danskt par åtalas för att ha tagit sig in på Marinbasen. Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio.
Karlskrona

Marinen har fått nog av intrång

1:29 min

Nu vill försvaret en gång för alla markera att det inte är okej att på eget bevåg ta sig in på Marinbasen i Karlskrona. Därför stod ett danskt par i 60-års åldern igår inför rätta i Blekinge tingsrätt åtalade för att med sin plastbåt tagit sig in bland Örlogshamnens krigsfartyg.

Det var för två år sedan som det danska paret ville se på de historiska byggnaderna inne på Marinbasen.

Enligt dem själva hade dem inte en aning om att det var förbjudet att åka in i hamnbasängen, men då man blev bordade av en militär vaktstyrka anade man nog att allt inte stod rätt till.

Upplysa om förbudet
Nu åtalas man alltså för att ha tagit sig in på militärt område, men deras advokat Johnny E:son Walin är kritisk till hela historien.

– Regler ska man naturligtvis följa, men det är också så att man i den allmänna informationen borde upplysa om att man inte får ta sig in på marinbasen på egen hand. 

Dålig information
Det danska paret som riskerar dagsböter om de bedöms skyldiga, hade under gårdagen bitvis svårt att dölja vad man tyckte om åtalet.

Mellan huvudskakningar och skratt har man i alla fall förklarat att man inte sett några förbudsskyltar och man har heller inte sett någon turistinformation om några förbud. Och just tydlig information till tursiterna är något som också försvaret efterlyser.

– Är det så att den informationen saknas, så givetvis borde den finnas där. Man gör ju mycket reklam om exempelvis örlogshamnen, men utan guide så kommer man inte längre än till vakten, förklarar Mats P Åkesson som är informationsansvarig på Marinbasen.

Mikael Eriksson
mikael.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista