1 av 3
Såhär ser kistan ut när locket är på. Foto: Frank Luthardt/Sveriges Radio.
2 av 3
Modellen på kista heter Angelbox gold. Foto: Never ending story AB.
3 av 3
Åsa Scharin från Never ending story AB och Tommy Hultgren från Törnkvists Begravningsbyrå öppnar locket på den dyra kistan. Foto: Frank Luthardt/Sveriges Radio.
Karlskrona

Sista vilan i lyxkista?

En förgylld kista med änglavingar på sidorna kanske kunde vara något till begravningen? På onsdagen visades den upp i Karlskrona, men är du sugen på den så får du vara beredd att gräva djupt i plånboken.

57 500 kronor kostar det för den som vill ha en guldfärgad kista. Den är i dagsläget Sveriges dyraste kista, enligt företaget Never ending story AB som tar kistan till Karlskrona.

Svenska begravningsbyråers förbund visar upp kistan för att visa att det går att spegla den avlidnes personlighet även efter döden, men finns det en marknad för den?

Tommy Hultgren på Törnkvists Begravningsbyrå menar att det finns alternativ i de flesta prisklasser, men en så här exklusiv variant har man inte kunnat erbjuda tidigare:

– Även om den så klart inte kommer att bli en storsäljare så är det kul att kunna erbjuda den till de som så önskar, säger Tommy Hultgren.

Täckt med teaterguld
Utsidan av kistan är täckt med det som kallas slagmetall eller teaterguld, alltså inte äkta guld utan tunna blad av en blandning av koppar och mässing. På insidan är den klädd med tyg med motiv av Leonardo da Vincis målningar från Sixtinska kapellet.

Extraordinär
Enligt företaget Never ending story finns redan många alternativ för den som inte önskar lägga mycket pengar på en begravning. Kistan skapades för att det ska finnas möjlighet att välja även något extraordinärt.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista