Anna Lindén är förälder till Signe som är 2,5 månader gammal. Foto: Jerker Hagman/Sveriges Radio.
Blekinge

"Viktigt att barnen får ha lika närvarande föräldrar"

1:28 min

Blekingarna brister i jämställdhet. Fler kvinnor och färre män tar ut jämställdhetsbonus i länet i förhållande till resten av landet, visar siffror från Försäkringskassan.

Anna Lindén, som är förälder i Karlskrona, tycker det är viktigt att dela lika.

– Det är viktigt att barnet knyter an lika mycket till sin pappa, först och främst att de får en lika bra relation. Det är ju så att barnen knyter sig till den som är hemma med det. Det är ockstå viktigt att kvinnan kommer ut i arbetslivet, säger Anna Lindén.

Hemma längre
Fram till i januari i år sa Försäkringskassans regler att jämställdhetsbonusen betalas ut till den förälder som tagit ut flest föräldradagar utöver de dagar som är öronmärkta för respektive förälder. Att fler kvinnor än män får bonus är då en konsekvens av att fler kvinnor tar ut den största delen dagar.

I Blekinge går 87 procent av jämställdhetsbonusen till mammorna eftersom de är föräldralediga längre än papporna, som tar ut resterande 13 procent. I hela Sverige är det en mindre andel kvinnor än så och en större andel män som får jämställdhetsbonus.

Det är också en lägre andel i Blekinge som ansöker om bonusen. 51,8 procent av de berättigade fick bonusen i länet i jämförelse med ett något större procenttal i övriga riket.

"Ekonomin styr"
Anna Lindén tycker det är synd att jämställdheten brister.

– Det är svårt att veta varför men det är ju så att ekonomin styr och i många fall kanske det är så att kvinnorna tjänar mindre. Men jag märker fortfarande många kvinnor som inte vill släppa kontrollen att det är mycket det som det handlar om att de vill vara hemma och ta nästan all föräldraledighet, tyvärr, säger Anna Lindén.

Jerker Hagman

jerker.hagman@sr.se

Jämställdhetsbonusen i siffror

När föräldrarna i Blekinge tar ut jämställdhetsbonus går 87 procent av de 1,3 miljoner kronor, som Försäkringskassan betalade ut i länet förra året, till mammorna och 13 procent till papporna.

I hela Sverige är det 81,5 procent kvinnor och 18,5 procent män som får jämställdhetsbonus, som är på totalt 135 miljoner kronor.

I Blekinge var det 51,8 procent av de berättigade som sökte och fick bonus i jämförelse med 54,3 procent i övriga riket. Att alla som är berättigade inte sökte tror Försäkringskassan beror på att många upplever reglerna som krångliga.

Källa: Försäkringskassan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista