Camilla Rejdvik Pålsson, chef för Arbetsförmedlingen Blekinge. Foto: Frank Luthardt/Sveriges Radio.
Blekinge

Blekinges ungdomsarbetslöshet högst i landet

AF-chef: Det är utbidning som gäller
1:23 min

Arbetsförmedlingens prognos för resten av året och nästa år är ingen munter läsning. Visserligen minskar arbetslösheten i länet något, men är högst i landet när det gäller ungdomar. Och det finns en uppenbar risk att stora grupper är på väg in i långvarig arbetslöshet.

Grupperna med risk för långvarig arbetslöshet är arbetslösa som är födda utanför Europa och arbetslösa med funktionsnedsättning.

Den här gruppen har vuxit med 2000 personer på drygt fyra år, och förväntas fortsätta växa, liksom antalet arbetslösa ungdomar.

Råd  
Och rådet till ungdomar som precis lämnat gymnasiet och ska in på arbetsmarknaden är att satsa allt på att på något sätt få in en fot, säger Arbetsförmedlingens chef i Blekinge, Camilla Rejdvik Pålsson.
– De första åren på arbetsmarknaden är ofta så för ungdomar att de går ut och in på arbetsmarknaden, och provar på olika saker, så kontakten med arbetsmarknaden är jätteviktig, säger Camilla Rejdvik Pålsson.

Studier
Och studier är sedan det absolut viktigaste för att få ett jobb, och det understryks av de yrken som det är störst brist på, nämligen systemutvecklare inom data, läkare, civilingenjör och VVS-ingenjör.

Däremot finns det ett överskott av vårdbiträden, barnskötare och städare, alltså yrken med kort utbildning.

Nöt
Även om det blir en svag förbättring på arbetsmarknaden nästa år, så är arbetsförmedlingens tuffaste nöt att hitta arbetskraft med rätt kompetens, säger Camilla Rejdvik Pålsson.
– Slutsatsen är framförallt att matchningen blir allt svårare, och som vanligt så är det utbildning som gäller, avslutar Camilla Rejdvik Pålsson.

Carina Melin
carina.melin@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".