Ingvar Svensson, chef på parkenheten vid Karlskrona kommun. Foto: Helena Gustafsson/Sveriges Radio.
Karlskrona

Åratal innan lekplatserna är klara

Ingvar Svensson: ”Det kan ta år”
5:43 min

Färre men bättre lekplatser, det är vad Karlskrona kommun har beslutat sig för. Men en skral kommunkassa gör att många barn kommer behöva vänta länge på sin lekplats.

– Det är betydligt dyrare att bygga en lekplats idag än det var på 70-talet, säger Ingvar Svensson, chef för parkenheten i Karlskrona kommun.

En fjärdedel ska bort
Med anledning av det beslutade man vid en inventering 2007 att kommunens 105 lekplatser skulle bantas ned med en fjärdedel och landa på omkring 80 stycken.

Vilka lekplatser som ska försvinna är inte uttalat. Upprustningen är i full gång men fortfarande återstår 60 stycken att göra i ordning. Och med tanke på att det årliga anslaget, en miljon kronor, är lika mycket pengar som det kostar att rusta upp en stor lekplats, räcker pengarna inte så långt.

Tar flera år
– Det kommer att ta lång tid, troligtvis flera år, säger Ingvar Svensson.

Kritiken på kommunens hemsida är inte nådig. En invånare skriver:

När det gäller kommunen så ska man väl hinna bli gråhårig och barnen bli stora och flytta hemifrån innan det händer något?

– Det är klart att det är inte kul att höra, för vi skulle ju verkligen önska att alla våra lekplatser skulle vara i toppskick, men det hänger ihop med ekonomin, säger Ingvar Svensson.

Men är lekplatserna en prioriterad fråga?
– Jag tycker att det är en prioriterad fråga. Vi har en miljon om året men den summan kan ju såklart komma att dras in vid besparingskrav.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".