Turistchefen ska se över informationen. Foto: Peder Broberg/Sveriges Radio.
Karlskrona

Information ses över efter danskt intrång

1:10 min

Karlskrona kommun öppnar för att förändra turistinformationen så att det på ett tydligt sätt framgår att Marinbasen är förbjudet området. Det lovar turistchef Terje Pedersen efter att ett danskt par i 60-års åldern riskerar dagsböter efter att med båt tagit sig in i örlogshamnen.

Det var för två år sedan som det danska paret med en hyrd båt tog sig in bland Marinbasens gråmålade krigsfartyg.

Ingen information
I tingsrätten har dem båda sagt att dem missat alla förbudsskyltar, men också att det inte stod en rad om något förbud i all den information som man läst om Karlskronas världsarv.

Johnny E:son Walin är parets advokat och säger att regler förvisso ska följas, men att informationen till turister måste bli tydligare.

Sunt förnuft
Men nu ska alltså kommunen se över sin information till turisterna och är något otydligt väntar någon slags förändring. Men samtidigt, turistchef Terje Pedersen tror inte att information löser allt.

– Vi kan trycka hur många broschyrer som helst och Marinen kan sätta upp hur många skyltar som helst, men man måste också använda sig av sunt förnuft.

Mikael Eriksson
mikael.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista