Foto: HASSE HOLMBERG / SCANPIX
Blekinge

"Fattigdom kan gå i arv"

1:37 min

Nu varnar forskare för att fattigdom kan gå i arv. Som vi tidigare berättat så ökar barnfattigdomen i Blekinge och allt fler familjer söker sig till kyrkan för att få hjälp med mat. Och forskning visar att konsekvenserna av fattigdom kan hålla i sig.

– Växer man upp under ekonomiskt knappa förhållanden så skapar det mycket större risk när det gäller betyg, möjligheten att konkurrera om jobb, att etablera sig i vuxenlivet, säger Tapio Salonen som är professor i socialt arbete vid Malmö Högskola.

Klyftorna ökar
Han ser att barnfattigdomen ökar i takt med att klyftorna mellan fattiga och rika blir större.

– De allra flesta hushåll har fått det bättre, medan de som har det allra sämst har fått det ekonomiskt sämre, säger han.

Men Tapio Salonen säger också att det går att vända den negativa trenden om man vill och att politiska ledare på kommunal nivå kan göra stor skillnad. Som exempel nämner han Botkyrka utanför Stockholm, en kommun med hög barnfattigdom som ändå lyckas få ner siffrorna varje år.

– Man kan skylla på staten, men man kan också göra väldigt mycket på hemmaplan.

Jobb till föräldrarna
Börje Dovstad (FP) är komnunalråd i Karlskrona och han säger att mätta barn är kommunens ansvar.

Lösningen på den ökande barnfattigdomen i Blekinge är enligt Börje Dovstad praktikplatser och i förlängningen jobb till föräldrarna.

– Sen jobbar vi ju hårt med att säkerställa att möjligheten till arbete blir bättre, och det är ju på det sättet man har möjlighet att komma till rätta med fattigdom inom familjerna, säger han.

Elin Ericsson
elin.ericsson@sr.se

Josefin Lunden
josefin.lunden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista