För många föräldrar innebär sommaren extra utgifter när inte barnen kan äta lunch i skolan. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.
Blekinge

Sommarlovet innebär extra utgifter för fattiga familjer

1:34 min

För många barn är sommarlovet en ledig tid fylld av händelser och glass. Men för ett av fem blekingska barn är sommarlovet inte så efterlängtat.

– Det är tungt att tänka på det, tycker jag. Många utav våra barn vill ju inte ha lov, de vill gå i skolan hela tiden. Det är något som vi hör ständigt, säger Ulla Ståhl, rektor på Sunnadalsskolan.

I 16 år har hon sagt hej då till barn på Sunnadalsskolan som går på sommarlov. Och hon berättar att det är jobbigt att veta att så många som åtta av tio barn i Kungsmarken lever i fattigdom.

Försöker hjälpa till i skolan
När barnen är i skolan kan hon och hennes personal göra sitt bästa för att hjälpa de barn som har det svårt. De sparar och tvättar kläder som barnen kan låna till gympan, tillåter inga insamlingar till skolresor utan uppmuntrar istället kakförsäljningar.

– Ingen får samla in pengar till någonting i skolan. Det barnen är med om i skolan ska ingå i vår verksamhet.

Ett synligt problem
För Ulla Ståhl är barnfattigdomen ständigt synlig.

– Vid lunchen är det väldigt många som äter mycket, och hämtar stora portioner, för det är kanske enda gången de får ett lagat mål mat.

För många som inte har så mycket är maten på skolan en räddare i nöden. Och under sommaren, när lunchen plötsligt försvinner, blir tillvaron mycket jobbigare.

"Lena", som vill vara anonym, berättar att sommaren är mycket dyrare och svårare. Lyx är att köpa en glass eller lite godis.

– Nu är det sommarlov, och det är mycket dyrare på sommaren att leva. Det ska vara frukost, det ska vara lunch, och man får ingenting extra någonstans så det är tufft.

Tove Kluge
tove.kluge@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista