1 av 2
Spelet visar upp en karta över Trossö. Foto:Maria Flemström/Sveriges Radio
2 av 2
Mattias Andersson Foto:Maria Flemström/Sveriges Radio
Blekinge

Spelare ger sig ut i Blekinge för att erövra platser

3:52 min

Mobilspelet Turf går ut på att med hjälp av mobiltelefonens GPS erövra geografiska zoner. Ett gott sätt att få vardagsmotion, tipsar spelaren Mattias Andersson från Karlskrona.

Zoner finns på speciellt utsedda platser runt omkring i Sverige. Genom att ta med sig sin mobiltelefon, slå på GPS och appen med spelet och sedan söka upp en viss plats kan spelaren erövra en zon.

– Man får ett antal poäng för att man tar zoonen och sedan ett antal poäng per timme som man lyckas behålla den. Hela spelet går ut på att man ska vara så många som möjligt som spelar och springer runt och tar zonerna från varandra, förklarar Mattias Andersson.

Månadsvinnare koras
Efter en spelomgång som är ungefär en månad summeras poängen och en vinnare i regionen koras.

Mattias Andersson berättar att han började med spelet för att bli mer motiverad att vara ute och röra på sig.

– Det blir lätt så att man ger sig ut och tänker att jag ska ta de zooner som ligger närmast. Men sedan är det bara en kilometer till nästa, då tar jag den också. Och så en till. Själva tävlingsmomentet är en stor del i det.

Småpratar på vägen
Ibland har det hänt att han stött på andra spelare som varit ute efter att ta de zoner som han just tagit.

– Det går ju ut på att ta zooner från varandra så man kan ju inte bli sur på det. Då kan man passa på att stanna och prata lite istället.

Än så länge finns spelet bara till Android-telefoner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista