Foto: Bjørn Sigurdsøn/Scanpix.
Blekinge

Sprutbyte dröjer

1:13 min

Sprutbytesprogrammet för narkomaner i Blekinge ser ut att dröja. Eftersom det saknades pengar förra året sköts programmet upp till i år, men än har det inte hänt något.

Björn Fries, före detta nationell narkotikasamordnare, är kritisk.

– Det är en viktig och nödvändig åtgärd för att begränsa skadorna för en utsatt grupp människor, det vill säga injektionsmissbrukare, säger han.

Förra året sade det dåvarande socialdemokratiska landstingsrådet Marie Sällström att man vill införa ett program där missbrukare kan få nya sprutor. Men programmet sköts upp till 2012 eftersom att det saknades pengar. 

– För dem vi pratar om är det här blodigt allvar varje dag. Att tycka att det här är är en åtgärd som man inte har råd med är ett argument jag inte förstår, säger Björn Fries.

Ännu har ingenting hänt på sprutbytesfronten och det ansvariga socialdemokratiska landstingsrådet Per-Ola Mattsson har svårt att svara på varför.

– Jag vet inte varför vi inte har jobbat vidare med det. Jag kan inte svara på det, säger han.

När kan ett sprutbytesprogram för narkomaner bli verklighet?

– Det är jättesvårt att svara på eftersom att jag inte vet hur man gör för att få igång ett sådant program. Men man borde kunna fatta ett beslut senast i början av nästa år, om det inte är allt för mycket pengar det handlar om, säger Per-Ola Mattsson.

Henrik Olsson
henrik.olsson@sr.se

Josefin Lundén
josefin.lunden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista