1 av 2
Peter Magnus Nilsson fick en krans om nacken en bit före målgången på Stortorget i Karlskrona. Foto: David Spånberger/Sveriges Radio.
2 av 2
Peter Magnus Nilsson fick vid starten sällskap av svägerskan Sofia Tchotoulidi med barnen Mikael och Nina Gissén, och kollegan Annika Nordengren Christensen med barnen Andreas och Anton Christensen. Kollegan Annika sköt också startskottet med en vattenpistol. Foto: David Spånberger/Sveriges Radio.
Karlskrona

Nytt femmilalopp i skärgården

Örlogsvarvet, så ska ett nytt extremlopp på totalt fem och en halv mil av kombinerad simning och löpning heta. Loppet testkördes på lördagen i Karlskronas skärgård.

Initiativtagaren, den 44-årige journalisten Peter Magnus Nilsson från Nacka, förklarar strax före starten, på stortorget i Karlskrona, vad som motiverat honom till initiativet att försöka skapa ett Örlogsvarv.
– Det är faktiskt mest för namnets skull, det är ett roligt namn. Sedan om man tittar på kartan över Karskrona så är det tydligt att det är som gjort för att göra den här typen av tävling, säger han.

Blir ett unikt lopp
Enligt P M Nilsson finns det flera "simma-springa-lopp" i Sverige, men inga som är som Örlogsvarvet är tänkt att bli.
– Det finns inga som man kan göra i stadsmiljö på det här viset, med start på Stortorget och mål på Stortorget och sedan springa runt den här marina miljön, det är helt unikt, förklarar han.

Hur känns det nu inför loppet?
– Det känns faktiskt ganska nervöst, måste jag säga. Jag är då den ende deltagaren i dag och hoppas på att komma i mål, men det är ganska mycket tävlingsnerver ändå faktiskt, säger P M Nilsson med ett skratt.

Örlogsvarvet ska gå över flera öar, bland annat Hasslö och Aspö. På Tjurkö får man sedan ta av sig sin våtdräkt för att springa de sista tre milen tillbaka till Stortorget i Karlskrona.

Och det var en trött men munter P M Nilsson som kom tillbaka, 7 timmar och 11 minuter efter start.
– Det känns jättebra att vara här igen, konstaterar han glatt med andan i halsen.

Hur trött är du?
– Jag är nog ganska trött, tror jag. Det var väldigt jobbigt att springa, men det andra var överraskande roligt, att simma och så, säger P M Nilsson, som hoppas på ett Örlogsvarv för allmänheten sommaren 2013.

David Spånberger
david.spanberger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista