Läkaren Mohamed Abdgawad tycker att det går bra att fasta och jobba samtidigt. Foto: David Spånberger/Sveriges Radio.
Ramadan

Så undviker du vätskebrist under Ramadan

1:44 min

Ramadan innebär för de som fastar inte bara att avstå från mat utan även från vätska, ända från ett tag före solens uppgång till dess nedgång. Därmed gäller det att se till att dricka ordentligt under de timmar man får, för annars kan man få vätskebrist.

Törst, trötthet, yrsel och huvudvärk, är exempel på saker man kan drabbas av om kroppen får brist på vatten.

Dricka innan sänggående
Mohamed Abdgawad är läkare på medicinkliniken på sjukhuset i Karlshamn, kommer ursprungligen från Libyen, och fastar själv. Han berättar hur man kan dricka och äta för att undvika vätskebrist under Ramadan.
– På kvällen när man börjar, nu cirka halv tio, får man dricka som man vill. Det är kroppen som säger till. Och sedan innan man lägger sig måste man komma ihåg att dricka och ta någonting som innehåller mycket vatten, säger han.

Undvika sött och salt
En annan sak som är viktig att tänka på är att inte dricka och äta för mycket salta och söta saker.
– Man blir mer törstig om man äter mycket söta eller salta saker, säger Mohamed Abdgawad.

Bör man gå upp och se till att man dricker lite också innan fastan börjar?
– Ja det är rekomenderat att man vaknar upp tidigt på morgonen innan det är dags att fasta. Det är inte så viktigt att äta, det kanske räcker med att äta yogurt eller filmjölk, men det är viktigt att dricka. I vissa familjer vaknar man upp bara för at dricka och så lägger man sig igen.

Vad ska man tänka på under dagen, om det till exempel blir varmt i sommar?
– Ja, faktum är att det är inte så varmt här under sommaren just nu, men om man inte vill bli törstig under dagen så får man ta det lite lugnt, kan man säga. Vi spelade fotboll innan Ramadan, varje fredag, men nu har vi uppehåll under Ramadan, berättar Mohamed Abdgawad.

David Spånberger
david.spanberger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista