På sommaren får renhållarna i Blekinge ibland köra dubbla turer för att hålla undan allt skräp i Blekinge. Foto: Tove Kluge/Sveriges Radio
Blekinge

Blekingar blir miljöbovar på sommaren

1:25 min

Många långa och lata dagar på stränderna lockar fram miljöboven i oss, i alla fall om man får tro renhållarna i länet. Under fina sommarmånader ökar soporna markant i hela Blekinge.

Lars Alm är marknadschef på stiftelsen Håll Sverige Rent, och han tycker att det är ett problem att miljöboven tittar fram under sommaren.

– Det eskalerar verkligen under semestern. Folk flyttar ut i parker, det blir mer engångsartiklar, man sprider sina matvanor på ett helt annat sätt än man gör på vinterhalvåret, säger han.

Mer skräp på semestern
På semestern rör vi oss alla på ett annat sätt än vi brukar och det gör att många av oss blir sämre på miljötänket. Att det blir mer plastbestick, engångsgrillar och papperstallrikar är något som renhållarna i alla Blekinges kommuner märker av.

På vissa ställen i Blekinge får renhållningsarbetarna köra dubbla rundor för att hålla undan och se till att kommunernas stränder och parker är rena och städade.

På stiftelsen Håll Sverige Rent säger man att sommaren är den tid då svenskar är som sämst att på att tänka på miljön. Lars Alm är marknadschef, och han tror att det är för att man blir lite latare på semestern som nedskräpningen ökar.

– Då man väl är ute och rör sig i skog och mark är det nog en lättja bakom det här. Det är lätt att ta med sig ut, men inte lika lätt att ta sig hem och det är tråkigt.

Delade meningar
Även om kommunerna märker av en ökad mängd skräp, rådde det delade meningar på Karlskronas gator om man är sämre på att tänka på miljön på semestern.

– Jo, man blir nog sämre, säger Karan Madan, från Karlskrona.

– Nej, det blir jag inte, säger Carina Carlsson från Ronneby.

Och när du är ute på stranden och så?

– Då tar jag med skräpet hem.

Inte heller Hasse Dorsén som är på besök från Jönköping tycker att han blir sämre på miljötänk på sommaren.

– Det är nog samma sak, säger han.

Tove Kluge
tove.kluge@sverigesradio.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista