Blekinge

Fler äldre chattar med barnbarnen

1:37 min

Nu vill fler äldre ut på nätet. På äldreboendet Gustavsborg i Karlshamn ledde det till öppnandet av ett internetcafé. Dit går Asta Johnsson när hon ska skriva till sin 106-åriga syster i Amerika.

– Jag skriver brev till min syster, på svenska, för det förstår hon, säger Asta Johnsson som är glad att hon slipper skriva på engelska.

Asta Johnsson får assistans av sin son Jan Johnsson som klickar iväg e-posten till syster Elin i Kansas City.

– Det bästa av allt är att höra att det går bra för henne, säger Asta Johnsson.

Fler efterfrågar internet

Marie Berglöf som är enhetschef på äldreboendet Gustavsborg har märkt att fler efterfrågar internetuppkoppling. Något som hon tror kommer att hålla i sig.

– Det är barnbarn som åkt till Amerika och vill chatta och det är skypesamtal från London. Vi är på väg in i ett generationsskifte där datorn kommer att användas betydligt mer, säger Marie Berglöf.

Trenden märks i hela Blekinge. En rundringning till äldreboenden i länet visar att det överallt finns boende som vill surfa på nätet. Olofström och Ronneby är de kommuner som är bäst på att erbjuda internet i äldrebostäder.

Träffade sin fru på nätet

För Ali Johnsson på Gustavsborg i Karlshamn är internetuppkopplingen extra viktig, i dryga sjuttioårsåldern träffade han nämligen sin fru på nätet. Nu använder han internet till att lyssna på musik som väcker minnen och känslor. En av favoriterna är "En liten ängel" med Thorleifs.

– När de spelade den kom alltid min pojk och sa "Pappa, dansa!", säger Ali Johnsson.

Josefin Patzauer
josefin.patzauer@sr.se