Trots risken för att djuren ska utnyttjas sexuellt tycker den biträdande länsveterinären att man kan ha djuren ute på natten. Arkivbild
Blekinge

Länsveterinär: "Stort mörkertal för djursex"

Flera lyssnare har reagerat sedan ett får utsattes för ett sexuellt övergrepp i Listerby i måndags. Idag är det inte direkt olagligt med tidelag men det finns ett förslag om att ändra på det.
– Bra att det blir tydligt, säger Björn Dahlén, biträdande länsveterinär för Kronoberg och Blekinge.

Det var i måndags som en fårägare i Listerby såg en man springa från hans fårhage. Mannen hade bundit fast fårets bakben och förgripit sig sexuellt på djuret.

– Det är svårt att säga hur vanligt det är. Av naturliga skäl sker det i det fördolda. Det finns mörkertal och det är få fall som blir utredda, säger Björn Dahlén, biträdande länsveterinär för Kronoberg och Blekinge.

Det finns just nu ett förslag om att göra det förbjudet att sexuellt utnyttja djur. Idag kan man bara straffas för det om det går att bevisa att djuret lidit psykiskt eller fysiskt.

– Det kan vara svårt att övertyga rätten om ett lidande och av den anledningen är det väldigt bra att det blir ett tydligt förbud. Ofta kan djuren bli kroppsligt skadade, man för in saker i djuret, som pinnar, penis eller vassa föremål, säger Björn Dahlén, biträdande länsveterinär för Kronoberg och Blekinge.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista