Karlskrona

Röntgenlaboratorium kan byggas redan i höst

1:32 min

Två nya röntgenlaboratorier ska göra så att patienter som riskerar amputation, ska få hjälp fortare.

Renoveringen skulle ha gjorts under 2014, men nu hoppas Hälso- och sjukvårdsnämnden att man kan börja bygga på de nya labben redan till hösten.

Bengt Wittesjö är förvaltningschef på Blekingesjukhuset och han berättar att det finns ett stort behov av att bygga de två nya labben.

- Investeringen finns med i de planerade upprustningar som vi skulle göra 2014, men så länge kan vi inte vänta, säger han.

Idag är labbet delat, belastat och svårlagat
De två verksamheter som ska få varsitt laboratorium är Thoraxkliniken och kärlkirurgen.

I dag delar de på ett laboratorium, som är tio år gammalt och stannar ibland - vilket gör att det inte går att hinna med så många patienter som man skulle vilja. Om maskinen går sönder skulle det vara väldigt svårt att få tag i reservdelar. Problemlabbet kommer därför att bytas ut till två nya moderna. De nya labben kommer kosta 20 miljoner kronor.

- I dag har vi bara ett laboratorium, som dessutom har föråldrad utrustning, och för att båda ska få möjlighet att utvecklas så behöver vi två laboratorier, säger Bengt Wittersjö.


Fördelen med utbytet är att kötiden för vissa patienter kommer att bli kortare. Patienter som riskerar amputation som följd av dålig blodcirkulation kommer kunna få hjälp fortare.

Kan spara pengar i längden
Dessutom skulle Blekingesjukhuset kunna tjäna pengar på att utföra operationer på patienter från andra län. Man slipper också skicka egna patienter till andra sjukhus utomläns för att genomföra operationer, något som kostar mycket pengar.

Av Blekingesjukhusets underskott på 69 miljoner kronor, är 24 miljoner kostnader för att man köpt vård av andra landsting.

- Om vi inte gör det själva så måste vi skicka patienter till Lund och det skulle i så fall leda till stora kostnader, säger Bengt Wittersjö.

- Hur stora då?

- Ja, i storleksordningen tio miljoner om året, fortsätter han.

Tove Kluge
tove.kluge@sverigesradio.se