Peter Burman, tillsynsdirektör på Arbetsmiljöverket och räddningschef Jonas Petersson tittar på vad som kan ha orsakat brandbilsolyckan häromdagen. Foto: Olof Petersson/Sveriges Radio.
Olofström

Brandbilars säkerhet kontrolleras efter olyckor

1:38 min

På två veckor har två svåra brandbilsolyckor i Sverige skett: en i Dalarna och en i Olofström. Den första hade dödlig utgång.

Nu har Arbetsmiljöverket beslutat att kontrollera säkerheten på räddningstjänsten.

Framför en surrande projektor står räddningschefen Jonas Petersson och pekar på ett fotografi. Det visar en brandbil som ligger ner i diket och en stor del av vägen tycks har gett vika. Olyckan i Olofström gjorde att två brandmän fick åka till sjukhus.

Samband mellan olyckor utreds
För räddningstjänsten i västra Blekinge har olyckan varit omvälvande. Arbetet har stannat upp och energin läggs på att ta hand om varann. Olyckan var den andra svåra brandbilsolyckan i Sverige på två veckor. Den förra var ännu värre. Då förlorade två brandmän sina liv.

Nu har Arbetsmiljöverket reagerat och ska utreda säkerheten på utryckningsfordonen. Peter Burman är tillsynsdirektör på Arbetsmiljöverket.

Med hjälp av bilder och beskrivningar har han fått ta del av hur olyckan skedde.

– Och vi kommer själva också att ta del av den utredning som nu görs uppe i Dalarna för att se om det finns någon gemensam nämnare, säger han.

Svårare att hantera kriser bland egna personalen
Enligt Peter Burman har räddningstjänsten ofta bra krisberedskap och rutiner för att bearbeta svåra upplevelser. Men det kan vara svårare att hantera när brandmännen själva är de som blir skadade.

– Det är en delvis ny erfarenhet, säger man från räddningstjänsten här. Man är inte van vid att tillämpa rutinen i samband med att det händer egna olyckor. 

Räddningschefen Jonas Petersson välkomnar inspektionen.

– Arbetsplatsen ska vara säker. Har vi brustit ska det komma fram naturligtvis.

Reporter: Olof Petersson
olof.peterson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista