1 av 4
Tränaren Therese Fredriksson tar emot en rak höger från Sarah Persson. Foto: David Spånberger/Sveriges Radio.
2 av 4
Linn Uvelind slår en vänster mot en av de mitsar som Pernilla Gustavsson håller upp. Foto: David Spånberger/Sveriges Radio.
3 av 4
Sarah Persson, Therese Fredriksson och Pernilla Gustavsson går lös på klubbens säckar. Foto: David Spånberger/Sveriges Radio.
4 av 4
Variationen i ålder bland Ronneby Boxing Teams tjejer är stor, från 6 år och uppåt. Här från vänster till höger: Pernilla Gustavsson 32 år, Linn Uvelind 17 år, Therese Fredriksson 22 år och Sarah Persson 21 år. Foto: David Spånberger/Sveriges Radio.
Ronneby

Boxartjejer hoppas på OS-effekt

3:59 min

För första gången någonsin får nu damer tävla i boxning i OS. I boxningsklubben i Ronneby, där antalet tränande tjejer har ökat markant de senaste åren, hoppas man att det här ska göra att ännu fler tjejer testar sporten.

21-åriga Sarah Persson ser fram emot att få se andra kvinnor boxa i OS.
– Det är kul att vi tjejer äntligen får vara med och visa vad vi går för. Man ser ju oftast bara män och det är ju inte så kul om man själv är tjej, utan man vill ju verkligen se kvinnor gå matcher också, säger hon.

Kul, inspirerande och häftigt, tycker tjejerna i Ronneby Boxing Team om att det nu blir damboxning i OS, där dessutom svenska Anna Laurell kommer att delta.

Mångdubbling av tjejer
Antalet tjejer i Ronneby-klubben har på fyra år växt från en enda till upp emot 20-talet tränande när de är som flest. Och nu hoppas de att damboxningen i OS ska få ännu fler tjejer att våga komma och pröva sporten.

Självförsvarssport
Vissa ser kanske boxning som en våldsam sport som snarare borde plockats bort från OS, men tjejtränaren Therese Fredriksson menar att det faktiskt är en självförsvarssport, som dessutom ger väldigt allsidig träning.
– I grunden är det en självförsvarssport och inget annat och det är under väldigt kontrollerade former. Jag tror folk förstorar upp boxning till lite mer än det är, säger hon.

Hur pass bra konditionsträning och styrketräning får man om man jämför med andra sporter?
– Man får enormt bra träning, det är både kondition och styrka och smidighet, allt i ett, förklarar Therese Fredriksson.

David Spånberger
david.spanberger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista