Foto: Mikael Eriksson/SR.
Blekinge

Får betala för att ligga på bårhuset

1:18 min

Äldre som bor på Blekingekommunernas särskilda boenden kan få betala en avgift för att efter döden få ligga på landstingets bårhus.

Tanken är att landstinget på det här sättet ska tjäna en miljon kronor om året.

Bengt Wittersjö är förvaltningschef på Blekingesjukhuset, och han berättar vad det är kommunerna måste göra:

- Det innebär att kommunen får betala hyra för förvaring av de personer som avlider på kommunens skärskilda boenden, säger han.

Gått 69 miljoner back
Blekingesjukhuset har idag gjort av med 69 miljoner kronor mer än sin bestämda budget. För att minska på underskottet kommer landstinget att införa en bårhusavgift för de som dör på kommunens särskilda boenden och sedan förvaras i landstingets bårhus.

Det är nämligen kommunernas ansvar att ta hand om transport och förvaring av de avlidna, och de använder ofta landstingets resurser.  De som dör i hemmet tas om hand av landstinget utan att behöva betala något.

– Men i det här fallet så utnyttjar kommunerna i första hand våra bårhus då, och det har vi då möjlighet att ta betalt för, säger Bengt Wittesjö, förvaltningschef på Blekingesjukhuset.

Inget beslut på vem som ska betala
1 600 kronor kommer det att kosta för att förvaras i landstingets kylrum. Men om det är äldreförvaltningarna eller dödsboet som ska betala avgiften är inte helt klart än.

Alla kommuner har fått ett förslag, men än har ingen kommun fattat några beslut om hur betalningen ska gå till. Landstinget kommer att fakturera kommunerna, sedan är det upp till kommunerna att bestämma om de vill betala pengarna själv eller låta dödsboet betala.

I Karlskrona kommun kommer beslut att fattas i augusti.

– Det kommer bli en politisk behandling, och blir det en avgift så kommer den att komma upp i fullmäktige så småningom, om man bedömer att Karlskrona kommun ska ta betalt av dödsboet, säger Ann-Britt Mårtensson, som är medicinskt ansvarig sjuksköterska på Karlskrona kommun.

Tove Kluge
tove.kluge@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista