1 av 3
Klara Olausson får köpa mediciner på tre ställen. Foto: Josefin Patzauer/Sveriges Radio.
2 av 3
Tre av tio sålde läkemedel till underårig.
3 av 3
André Givertz på OKQ8 sålde inte läkemedel till Klara. Foto:Josefin Patzauer/Sveriges Radio.
Karlskrona

Tre av tio sålde läkemedel till minderårig

1:31 min

Affärerna slarvar med leggkontroll när det gäller receptfria läkemedel, det visar testköp som P4 Blekinge gjort. Tre av tio testade butiker i Karlskrona sålde värktabletter till 16-åriga Klara Olausson, utan att kontrollera hennes ålder.

Klara Olausson kommer ut från Willys i Lyckeby med en rulle värktabletter i brusform i handen.

 – Här gick det, de frågade inte om legg utan bara gav mig det på en gång, säger hon.

Ser allvarligt på det inträffade
Klara Olausson trodde själv att hon skulle bli ombedd att visa legitimation, men det visade sig snart att det inte var svårt för henne att köpa ut läkemedel. Redan på andra försöket blev det napp och när butiksrundan var över kunde Klara Olausson visa upp kvitton på tre genomförda köp.

Trots att handlarna inte får sälja receptfria läkemedel till personer under arton år fick Klara köpa på Willys, Seven Eleven, Time (vid korsningen Ronnebygatan/Rådhusgatan). Ingmar Kroon, presschef på Willys, ser allvarligt på det inträffade.

Utbildar en gång till
– Det måste ha varit ett olycksfall i arbetet. Jag vet inget om det här enskilda fallet, men vi har varit mycket tydliga med att detta måste skötas. Det är faktiskt den enskilda kassören som har ansvaret.

Nu kommer Willys utbilda kassapersonalen en gång till för att försäkra sig om att det inte ska upprepas.

En som klarade testet vad André Givertz på OKQ8 i Karlskrona, han tycker att tre av tio är ett nedslående resultat.

– Det är aldrig bra med fel saker i fel händer. Jag tror att det har med rutiner att göra. Har man tydliga rutiner så är det inte ett problem, säger han.

Josefin Patzuer
josefin.patzauer@sr.se

Fotnot: Handlarna får inte sälja receptfria läkemedel till personer under 18 år. Apoteken, som har utbildad personal, får däremot sälja läkemedel till underåriga.

Här gjorde vi testköpen

Hemköp - Sa nej
Time  - SÅLDE
Ica Maxi - Sa nej
Willy:s - SÅLDE
OKQ8 - Sa nej
Netto - Sa nej
Seven Eleven/Shell - SÅLDE
Statoil - Sa nej
Citygross - Sa nej
Preem - Sa nej

Coop Extra och Ica i Cityhallen i Karlskrona testades inte eftersom de har ett maskinellt system där legitimation ska matas in för att köp ska kunna genomföras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista