Ronneby

Industribuller orsakar konflikt med grannar

1:34 min

I flera år har boende i Bräkne-Hoby störts av oljud från en närliggande industri. Ronneby kommun har satt upp riktlinjer för ljudnivåerna, men efter att både boende och företag överklagar blir det hela nu ett ärende för Länsstyrelsen.

– Det är lastbilar som står på tomgång, transportbanden som går. Att höra detta hela tiden är radband som går. Att höra detta hela tiden är fruktansvärt påfrestande, säger Linda Stålendberg som bor och driver en butik på andra sidan vägen.

Från tidig morgon till sent på kvällen störs boende nära företaget i Bräkne-Hoby av buller, smällar och gnissel från företaget Stena Technoworld. I juni tog miljö- och byggnadsnämnden ett beslut som innebär bland annat att vissa ljudnivåer inte får överskridas. Men det beslutet har nu överklagats av boende som tycker att de fastställda ljudnivåerna är inte är tillräckligt låga.

– Vi hör det tyvärr varje dag. Vi kan inte ha fönster öppna på natten. Vi kan inte samtala när ljudet är som högst, utan får vänta tills ljudet är slut. Det är fruktansvärt, säger Linda Stålenberg.

"Omöjligt att göra jobbet tyst"

Men även företaget har överklagat, de tycker att beslutet är för hårt. De anställda vill inte uttala sig i radio, men de säger att det är omöjligt att göra jobbet helt tyst. Allt för hårda krav skulle påverka verksamheten negativt. Den synen delas av Miljö och byggnadsnämndens ordförande Lena Karstensson, som tycker att beslutet är rimligt.

– Det är trots allt många människor som har sitt arbete där. Det är en avvägning mellan företaget och den enskilde, säger hon.

"De är välkomna att bo här en vecka"

Lena Karstensson tycker att man bör avvakta och se vilka effekter åtgärderna har. Men Linda Ståleberg är inte nöjd.

– Vi är inte dumma i huvudet, vi begriper att industrier måste få låta lite. Men det här låter inte lite. De är välkomna att komma och bo här i en vecka och se vad de tycker om ljudet som kommer därifrån, säger hon.

Vi har sökt ansvariga på Stena Technoworld för en kommentar utan att lyckas.

Olof Peterson

olof.peterson@sr.se