Karlskrona

Bärgarna jobbar för fullt på sommaren

1:15 min

Bilbärgarna i Karlskrona får nästan dubbelt så mycket att göra under sommaren för alla turister och semesterkörare som tar sig en tur. Dygnet runt står de redo att ge sig ut för att hjälpa bilister som råkat ut för en trafikolycka, eller kanske bara låst in sina nycklar i bilen.

Robin Karlsson är bilbärgare på Assistancekåren i Karlskrona. Under sommaren har han och hans kollegor fullt upp med att hjälpa nödställda bilister och det blir många utryckningar.

– Det händer en hel del olyckor, det gör det ju, eftersom det är mer trafik med turister och alla som kör, säger Robin Karlsson.

Dubbelt upp på sommaren
De gör mellan femton till tjugo utryckningar om dagen. Det är nästan dubbelt så många som de gör en dag på våren eller hösten. Det kan vara allt ifrån trafikolyckor, starthjälp och bärningar. Allra vanligast är bilar som inte startar.

– Ja, antingen det eller att den lägger av under färd till exempel. Men det varierar ju mycket mellan uppdragen annars.

Semesterfirare behöver hjälp
Att det blir så här är inte konstigt. Det är fler som har semester och många fler långa resor. Och just långväga turister kan vara en orsak till att Robin Karlsson och hans kollegor får så många larm. Vissa bilproblem hade man kunnat lösa själv om man varit hemma, men är man långt hemifrån får man be om hjälp.

– Så de vet inte vilka de ska vända sig till. Det kanske hade varit enklare för dem om de varit hemma, säger Robin Karlsson.