Lars Helgesson är enda lantbrukaren i Blekinge med biogasanläggning. Foto: Olof Peterson/Sveriges Radio
Sölvesborg

Svalt intresse för biogas i länet

1:35 min

Utbyggnaden av biogasanläggningar går trögt hos Blekinges lantbrukare. Detta trots att biogas har blivit så populärt bland svenska bönder att bidraget är på väg att ta slut. Bara en gård i länet har byggt en sådan anläggning. Det är på Lars Helgessons kycklinguppfödning utanför Sölvesborg.

60 000 pipande kycklingar springer runt på golvet i Lars Helgessons gård utanför Sölvesborg. Här är varmt, det ska vara 28 grader hela tiden, året om.

Innan kycklingarnas korta liv är till ända och de påbörjar resan mot konsumenternas tallrikar producerar de stora mängder gödsel. Från den kommer metangas, något som tidigare åkt rakt upp i atmosfären och bidragit till växthuseffekten. Det ska det bli ändring på.

– I och med att du plockar bort metangasen från gödslen har du en produktion som blir neutral. Man har inga utsläpp då, menar Lars Helgesson.

Biogasen ersätter olja

Förutom miljön är så var det ekonomiska skäl som fick honom att ta beslut om att bygga anläggningen. Redan vid starten hoppas han att biogasen kan ersätta en stor del av oljan som värmer upp kycklingarna.

--Teoretiskt sätt skulle jag kunna bli självförsörjande på energi om jag bygger ut anläggningen fullt ut, säger han.

Det statliga bidraget för biogas har varit populärt i Sverige. Men Lars Helgesson är den enda bonden i Blekinge som har byggt den här typen av anläggning och därmed den enda som fått bidraget. Det är synd, tycker Fredrik Lundberg från företaget som installerar biogasanläggningen. Men varför inte fler har sökt vet han inte.

– Det är en bra fråga. Blekinge har en stor potential för biogas. Det är någon form av mognadsprocess. Att man ska komma över en viss tröskel. Jag tror att Lars kan göra en hel del för att Blekinge ska komma igång, säger han.

Bidraget på väg att ta slut

Men biogasens framtid är oviss. Det statliga bidraget är på väg att ta slut och först 2014 kommer regeringen besluta om mer.

Och om just Lars Helgessons anläggning blir den vinst han hoppas på återstår att se, när den tas i bruk om tre veckor.

Olof Peterson

olof.peterson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista