1 av 3
Vitalija Remeikaite spelar minigolf, övervakad av mamma och gympaläraren Aiste Remeikaite. Foto: Olof Peterson/Sveriges Radio
2 av 3
Sommarlägret är väldigt roligt tycker socialarbetaren Agne Yablonskyte. Hon får medhåll av Beata Kavaliauskaite, Karolina Yermolinskyte, Monika Vainauskaite, Lukas Malinovskis och Viktoriya Baliuckaite. Foto: Olof Peterson/Sveriges Radio
3 av 3
Aukse Briaunyte från särskolan i Ukmerge är guldmedaljör i simning. Här visar det sig att hon även är duktig på minigolf. Foto: Olof Peterson/Sveriges Radio
Sölvesborg

Baltiska barn blir rika av lek

1:18 min

Sedan över ett decennium har Lions i Sölvesborg anordnat sommarläger för barn från ett barnhem i Litauen. Traditionen har i år vuxit, för första gången är barn från särskolan i staden också på lägret. Chansen att besöka Sverige är rolig och viktig tycker både barn och lärare.

– Jag vill spela golf och jag vill hoppa i hoppborgen, säger Karolina Yermolinskyte.

 Hon är på lägret i Sölvesborg för andra gången. Både hon och socialarbetaren Agne Yablonskyte från barnhemmet är glada att vara på lägret igen.

Rika på erfarenheter

 En annan som är glad att vara här är särskoleläraren Aiste Remeikaite. Med hjälp av sin dotter Vitalija tar hon hand om barnen, som är i Sverige för första gången. Vitalija gillade discot mest, men både hon och mamma tror att alla upplevelserna under resan berikar.

 – I går lärde vi oss ett nytt spel, kubb. I dag ska vi spela minigolf. Att spela golf, rida på hästar och att bada. När barnen kommer hem är de rikare. Inte rikare på pengar utan på upplevelser, säger Aiste Remeikaite.

 – Ja, av alla saker som jag har gjort, fyller Vitalija Remeikaite i .

Kommer gärna tillbaka

Om det finns pengar till det kommer de gärna tillbaka nästa år. Om inte för upplevelserna så för att sträffa fler svenskar.

 – Jag trivs här. Jag vet inte varför, men jag gör det. Och så gillar jag svenska folket, säger Vitalija Remeikaite.

Det håller mamma Aiste Remeikaite med om.

Olof Peterson

olof.peterson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista