I tjugofem år har Bengt Johansson hållit på med kräftor. "Och jag ska hålla på i tjugofem år till", säger han. Foto: Olof Petersson/Sveriges Radio.
Blekinge

Små kräftor bådar gott för framtida skivor

1:34 min

Efter några år av krympande bestånd av signalkräftor i Lyckebyån kan det nu vända, tror kräftförmedlaren Bengt Johansson i Ledja. Lokalt odlade eller fångade kräftor är eftertraktade, men en kall sommar har gjort att det har blivit få kräftor i delar av Sverige, vilket kan leda till högre priser.

Bengt Johansson har fått en godkänd fångst men säger att han inte tänker utnyttja de höga priserna.

– Det blir inte fler kräftor för att man betalar mera. Det blir bara så att de rika kan köpa dem, säger han.

I Bengt Johanssons lada står två kanoter på torra land. I dem bubblar vatten och det kryper runt svarta kräftor. De är plockade från Lyckebyån och när de har blivit rena ska de säljas till kräftskivor. Efter flera år av minskade bestånd av signalkräftor i Lyckebyån tror Bengt Johansson att trenden är på väg att vända.

– Ja, de senaste fyra åren har varit riktiga dåliga. Men det som syns nu är tecken på att det finns yngre, att vi hittar flera småkräftor i beståndet. Det bådar gott om väder och vindar tillåter, säger han.

Det ser alltså ut som att det finns signalkräftor till skivorna i Blekinge både i år och nästa år. Men situationen för den svenska flodkräftan, som i decennier har minskat på grund av kräftpest, är annorlunda. Från Länsstyrelsen kan man varken säga om de har blivit fler eller färre.

Det har varit få utbrott av kräftpest på senare år så arten beskrivs som hotad men stabil. Men enligt Bengt Johansson finns det flodkräftor för de som vet var man ska leta.

– De är halvt hemliga för att de kan smittas och tjuvar kan stjäla dem. Det finns mer än man kan tro, säger han.

Vet du var de finns?

– Ja, men det talar jag inte om i radion såklart, säger Bengt Johansson.

Olof Peterson
olof.peterson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista