"Med fler smugglade hundar ökar risken att det förr eller senare kommer något elände vi inte vill ha", säger Maria Cedersmyg på Jordbruksverket. Foto: Reed Saxon/Scanpix
Blekinge

Smugglade hundar kan bära på dödssmitta

Jordbruksverket: ”Kan sprida dödliga sjukdomar”
1:31 min

Marknaden för smugglade hundar till Sverige fortsätter att breda ut sig. På Jordbruksverket växer nu oron för vilka konsekvenser den ökande handeln för med sig.

– Det vi är rädda för är att de ska ha med sig rabies och dvärgbandmask, säger Maria Cedersmyg, som är veterinärinspektör på Jordbruksverket.

Billigt men riskfyllt
Det är i dag ganska enkelt att få tag i en billig hundvalp. Med några klick finns den där att beställa från någon plats ute i Europa, dessutom ganska billigt - oftast mycket billigare än hos en svensk uppfödare. Men samtidigt som man sparar tusenlappar ökar risken för att hunden man köpt har smugglats till Sverige.

– Vi får in många samtal från djurkliniker där veterinärerna träffat på djur med knasiga papper och människor som inte vet något alls om djuret de köpt.

Kan smitta människor
Det är i den här okunskapen som riskerna växer. Hunden man köpt hem kanske inte alls är vad man trodde. Den kan sakna rätt medicinsk förberedelse eller rentav vara sjuk och riskera att smitta andra djur eller människor.

Hittills är vi relativt skonade i Sverige. Men det här kan komma att förändras om marknaden för smugglade hundar få fortsätta breda ut sig, menar Maria Cedersmyg.

– Det är ju så att med fler smugglade hundar ökar risken att det förr eller senare kommer något elände vi inte vill ha. Om det sedan är rabies, eller dvärgbandmask, eller något annat som dyker - det återstår ju att se. Vi hoppas vi aldrig når den dagen men risken ökar, säger Maria Cedersmyg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".