1 av 3
Krattor finns uthängda på alla stränder för att varje badgäst snabbt ska kunna fixa just så rent den själv önskar, här krattar Sven Hemmingsson på parkavdelningen. Foto: Frank Luthardt/Sveriges Radio.
2 av 3
Kristoffer Kjelsson och hans traktor är flitigt förekommande gäster på Västra Torsö stranden. Foto: Frank Luthardt/Sveriges Radio.
3 av 3
Foto: Frank Luthardt/Sveriges Radio.
Sölvesborg

Stränderna rensas på sjögräs

1:15 min

Sjögräs på stränderna i Sölvesborg blir ett allt större problem. Kommunen måste dagligen rensa stränderna på sjögräs och budgeten är redan spräckt.

Kristoffer Kjellson har varit uppe sedan tidig morgon, han kör runt i en traktor och med hjälp av en grep rensar han bort sjögräset på Västra Torsö.

– Störst är problemet på vintern men då är ingen på stranden. Men sedan april har jag varit här två gånger i veckan och det har blivit mycket, säger han.

Det är framförallt på Hälleviks strand, Sandviken, Trendenborg och Torsö som problemen är som ströst. Varje morgon är kommunen ute och rensar stränderna på sjögräset.

Sven Hemmingsson som är arbetsledare på kommunen berättar att årets budgeten för att röja undan sjögräset är spräckt. Budgeten var på 600 000 men man har dragit över med mer än 100 000 kronor.

– Det har gått mer resurser än vad vi räknat med. Det finns en buffert och vi måste hålla stränderna rena så att folk vill komma hit, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista