1 av 2
Sofia Gauci har slutat sälja tobak på Dragsö camping som en protest mot kommunens avgiftshöjning. Foto: Lisa Mattsson/Sveriges Radio
2 av 2
Om gästerna på Dragsö camping vill köpa tobak får de numera åka in till stan. Foto: Lisa Mattsson/Sveriges Radio
Karlskrona

Campingar slutar sälja cigaretter

1:34 min

Efter att kommunen i år chockhöjt tillsynsavgiften för tobak från 375 till 3 000 kronor har flera campingar i Karlskrona slutat sälja cigaretter och snus.

En av dem som sagt upp sitt tillstånd är Sofia Gauci som driver restaurangen och kiosken på Dragsö camping. När hon såg räkningen från kommunen bestämde hon sig på en gång för att sluta sälja tobak.

– Jag har räknat ut att jag måste sälja 400 paket cigaretter bara för att betala avgiften. Jag tycker att det är för mycket, så jag sa upp mitt tillstånd som en protest mot kommunens beslut, säger hon.

Campingar som bara har öppet några månader om året betalar lika mycket i avgift som affärer som säljer tobak året runt, och för dem är höjningen ett hårt slag. Vi har ringt runt till fyra campingar som tidigare sålde snus och cigaretter, och av dem har tre nu slutat sälja på grund av den ökade avgiften.

– Även om vi vill ha en bra service till våra gäster så kan vi inte sälja tobak längre, vi går back på det, förklarar Jenny Karman som är ordförande i Björkenäs campingförening.

Karlskrona har högre avgift
Enligt Sofia Bothorp, ordförande i miljö- och byggnadsnämnden, är höjningen nödvändig.

– Vi har haft väldigt låga avgifter i Karlskrona, och det innebär att vi heller inte har kunnat bedriva någon tillsyn. Höjningen är nödvändig för att vi ska kunna bedriva den tillsyn som lagen ålägger oss, säger hon.

I de andra Blekingekommunerna har man inte märkt av att campingar säger upp sina tobakstillstånd men där är heller inte avgifterna lika höga som i Karlskrona. I Karlshamn, Olofström och Sölvesborg betalar man runt 300 kronor för tobakstillsynen, om man samtidigt har tillstånd för att sälja matvaror eller alkohol.

"Jag tänkte precis gå och köpa"
Sofia Gauci på Dragsö camping tycker att det känns jobbigt att neka sina kunder som kommer och vill köpa tobak.

– Det är många som kommer in och frågar efter cigaretter, och de blir förvånade när jag säger att vi inte har det, säger hon.

En bit från Sofia Gaucis kiosk håller Johanna Strand från Emmaboda på att sätta upp ett tält, och hon har snart slut på sina cigaretter.

– Jag tänkte precis gå och köpa för jag har bara en kvar. Jag tycker det är dåligt att det inte går att köpa här, det är många som röker och snusar, säger hon.

– Som jag alltid har sagt mamma: sluta röka! säger sonen Kalle.

Lisa Mattsson
lisa.mattsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista