1 av 2
Chefsåklagare Pernilla Åström yrkar på livstids fängelse. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio.
2 av 2
Bergamålarättegången hålls i säkerhetsalen i Helsingborg. Foto: Tove Kluge/Sveriges Radio
Ronneby

Hårdaste straffet för påstådda skytten

1:40 min

Livstids fängelse och minst tolv års fängelse. Det blir hårda straff för de tre som står åtalade på mordet på den 49-årige Outlaws ledare som sköts till döds i Bergamåla i mars i år om åklagaren får bestämma.

Den åtalade 26-åringen, som enligt åklagaren Pernilla Åström, har skjutit Outlawsledaren ska ha det allra strängaste straffet.

– När det gäller den person som höll i vapnet och avlossade skotten, och som jag också påstår är initiativtagare till allt samman har jag yrkat i första hand livstid, och i andra hand ett tidsbestämt straff som ligger högt på skalan, uppåt 18 år, säger hon.

Tre olika roller
Enligt åklagaren Pernilla Åström ska de tre åtalade haft tydliga roller i dådet. En ska ha lurat ut Outlawsledaren i skogen, en ska ha skjutit och en ska ha kört flyktbilen. Åklagaren vill att 27-åringen och 40-åringen döms till minst 12 års fängelse, och den åtalade 26-åringen som påstås ha hållit i pistolen ska dömas till livstid. Att alla tre åtalade borde få höga straff beror på att de tillsammans genomfört dådet menar Pernilla Åström.

– Att de har planerat och utfört tillsammans och alla tres delaktighet har varit lika mycket värda, de har behövts alla tre.

”Inte trovärdiga vittnen”
När det var försvarsadvokaternas tur att säga sina sista ord sa 26-åringens advokat Uno Karlsson att det inte fanns någon bevisning för att 26-åringen överhuvudtaget varit på platsen, och han menade att flera vittnen inte var trovärdiga.

Det enda som man visste säkert var att 27-åringen varit på plats, och Uno Karlsson bad rätten att fundera på om det inte kan ha varit 27-åringen som skjutit Outlawsledaren, och sedan skyllt allt på sin 26-åriga vän. Något som 27-åringens advokat Vidar Wahlestedt avvisade starkt.

– Det har min klient avfärdat mycket bestämt när jag talade med honom, han tog riktigt illa vid sig över de teorierna.

Dommen faller den 17 augusti

Tove Kluge
tove.kluge@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista